LastPass

The Last password you'll have t remember!

2009-11-06

There is no place like 127.0.0.1

Hosts filen på en dator fungera liknande DNS (Domain Name Server). Dvs när du surfar till en sida så skriver du in ett namn. T ex www.google.se. Det som sker då är att din dator frågar sin DNS server om den vet var den kan hitta denna sida. Alla DNS servrar har ett kontaktnät som bygger på att det finns något som kallas ROOT servrar, dessa servar finns inskrivna i alla normala DNS servrar. ROOT servern i sin tur kan alla TOP domäner, dvs .com .net. .se .dk osv. För .se har vi i Sverige en organisation som håller koll på alla domäner som slutar på .se. Alltså vet dom var google.se finns. Google har en egen DNS som vet var www.google.se.

Så det som sker när du frågar din DNS var www.google.se finns, då frågar din DNS någon av sina ROOT servrar om dom vet var www.google.se finns. Och får svaret att det vet den inte, men dom vet någon som troligen och pekar på .se, som i sin tur svarar att dom inte vet, men dom vet en som troligen vet. Och så pekar dom på google.se DNSen.

Men så finns HOSTS filen på din dator. Innan din dator frågar din DNS så kollar den om den själv vet var www.google.se finns, och det kollar den i filen HOSTS.
I HOSTS kan man skriva in domän namn av olika anledningar. Men oftast använder man den filen idag för att tala om att den sidan man söker inte finns där din DNS säger att den finns.
Ett exempel kan vara ett mindre företag, som har en egen hemsida på sin egen server på kontoret. Från Internet så har den en adress som alla andra skall använda t ex 83.34.45.56, men sitter man på kontoret så skall man istället använda 192.168.0.10- Vilket är en sk gömd adress.
Då skriver man in i HOSTS att www.firman.se ligger på 192.168.0.10.
Och då frågar inte din dator sin DNS om adressen, den vet ju redan för det står i HOSTS filen.

Så det vanliga är att man "lurar" datorn att gå till en annan adress, och det är just det som beskrivs på denna sida: Blocking Unwanted Parasites with a Hosts File
dessvärre på Engelska.
Och hela upp lägget bygger på att alla datorer har en IP adress som kallas localhost eller hem och är 127.0.0.1. Det man gör med den HOSTS fil som man kan ladda ner där är att man lagt in en massa sidor som man bör undvika att surfa till för att undvika SPAM och andra typer av parasiter och virus.
Dom pekar helt enkelt dessa sidors adresser till din egen dator (localhost) och då får du ett felmeddelande om att sidan inte kan hittas. För din dator har ingen inbyggd webserver.
Nu tar det en liten stund att konstatera att det inte finns någon sida på din dator, så ett alternativ är att installera en väldigt liten webserver, t ex Homer. Som då svara med bild som du själv väljer. Väljer man Homer Pro så ger den dig lite mer möjligheter och är du lite mer erfaren så kan du även installera IIS på din Windowsdator. Den hittar du under Kontrollpanelen, lägg till ta bort program och klicka på Windows komponenter.

There is no place like home (127.0.0.1)


Inga kommentarer: