LastPass

The Last password you'll have t remember!

2008-11-04

FreeNAS: The Free NAS Server - Home

Jag försöker minska ner antalet datorer hemma som står och snurrar. Och helst skulle man ju ha ett SAN men ett SAN med FiberChanel switch kostar för mycket för att det skall gå att försvara på något vis för privatbruk.
Men man kan titta på iSCSI som oftast oxå kostar pengar för Target delen t ex Rocket Division. Dom har visserligen en version som är gratis, men har då begrånsningen att man enadst kan ansluta en Initiatior mot den. Skall man kunna ansluta flera så kostar det pengar.
Men en lösning är att använda FreeNAS som har både iSCSI Initiator och Target.
Är man inte så hemma i Linus eller FreeBSD som FreeNAS bygger på så finns ju möjligheten att sätta upp en Windows Server med Rocket Divisions Starwind som är gratis för en Initiator. Man installerar Virtual PC eller VMWare Server som oxå är gratis och sedan installerar man FreeNAS virtuellt och använde den som Initiator mot Starwind och som Target för alla andra servrar.
Då har man ju lite större möjligheter när det gäller felsökning då allt i alla fall ligger på Windows diskar om det nu är Windows man är duktigast på. Dessutom finns det oftast ett större utbud av drivrutiner för specialkort till Windows platformen.

FreeNAS: The Free NAS Server - Home

Inga kommentarer: